Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kell egy jó és olcsó tapadószalag!

Séra István
A jó tapadószalag kiválasztása elengedhetetlen feltétele a biztonságos és költséghatékony csomagolásnak. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani ebben a blog bejegyzésben.

Milyen a jó tapadószalag?

Mondhatnánk, hogy az amelyik jól tapad és nem szakad. És nem is állnánk messze az igazságtól... De az ördög, mint mindig, most is a részletekben rejlik. Ebben a bejegyzésben a tapadószalagok típusait vesszük górcső alá. A tulajdonságokat az egyszerű felhasználó szemszögéből részletezzük, nem célunk a száraz szakmai adatok felsorolása. Kínálatunkban valamennyi tapadószalag fajta megtalálható, ezért sem rá- sem pedig lebeszélni nem szeretnénk senkit, egyik vagy másik típusról, pusztán csak segíteni szeretnénk a megfelelő tapadószalag kiválasztásában. Mindegyik típusból létezik Hb barna színű változat is, azokat külön nem említjük a cikkben, mert a fizikai jellemzőket a szín nem befolyásolja.

Akril tapadószalag

Vizes bázisú ragasztó. Az árkategória alsó szegmense. Tapadóhatását lassan fejti ki, ezért ha gyors egymásutánban szeretnénk dobozokat leragasztani vele, akkor nem biztos, hogy a legjobb választás. Gazdaságos megoldás, ha csak az árát nézzük, de a szép és tartós ragasztás időigényes lehet. A ragasztószalag típusok közül a legzajosabb és a legnehezebben lehúzható. Létezik belőle low noise (csendes) kivitel, de ezeknél hatványozottan érvényesül a szűk hőmérséklet tartomány, amiben használhatjuk. 0 és +60 ℃ közé mondják a felhasználhatósági hőmérséklet tartományt a normál Akril tapadószalagra, de a sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy ez roppant optimista kijelentés. Ha kartondobozokat szeretnénk leragasztani vele, akkor +15 és +30 ℃, por és vízmentes felület az elvárás. A low noise változat +20 ℃ alatt ugyanúgy recseg, mint a hagyományos, ezért ezeket mi is csak tavasztól őszig értékesítjük és ajánljuk használatra. Az akril tapadószalag pozitív tulajdonsága, hogy tökéletesen átlátszó és kiváló az UV tűrő képessége, nem sárgul meg. Ellenáll az időjárási körülményeknek, oldószereknek, csapadéknak. Persze mindez csak abban az esetben igaz, ha már tökéletesen kifejtette a tapadását. Elsősorban fém, PET, PVC, alumínium felületekhez ajánljuk, de kiváló választás üveg vagy átlátszó műanyag ragasztásához is. Használata erős, recsegő zajjal jár, ezért nem ajánlott olyan munkahelyen, ahol többen is csomagolnak egy helyiségben.

Hot-Melt tapadószalag

Szintetikus kaucsuk bázisú. Középkategória, mind árban, mind minőségben. A Hot-Melt ragasztószalag gyorsabban kifejti a tapadóhatást, mint az akril és alacsonyabb hőmérsékleten is jól használható. Kevésbé zajos a használata és könnyebben lehúzható, színe enyhén sárgás. Jó választás lehet, ha nincsenek szélsőséges körülmények a használata közben és nem akarunk kockáztatni az akril ragasztószalag használatával (nem tapad, felválik, zajos, stb). 0 és +40 ℃ között ajánljuk a Hot-Melt tapadószalag használatát, természetesen a por és vízmentesség itt is elvárás, de picit lehetünk rugalmasabbak. Egy nagyon jó középút, ha nem tudjuk eldönteni, hogy melyik tapadószalag a legmegfelelőbb nekünk. Az átlag felhasználó szobahőmérsékleten és zárt helyen használja a ragasztószalagot, ettől eltérő körülmények esetén van jelentősége a körültekintőbb választásnak. +40 ℃ felett a Hot-Melt ragasztószalag is veszít a tapadásából és fagypont alatt sem szeret ragadni.

Solvent tapadószalag

Természetes kaucsuk bázisú. Csúcskategória minden tekintetben. A Solvent ragasztószalag fejti ki a leggyorsabban a tapadóhatását és az összes tapadószalag közül a legszélesebb a felhasználhatósági hőmérséklet tartománya. Gyorsan és megbízhatóan lehet vele dolgozni -20 és +60 ℃ között, ezért a Solvent ragasztószalagot hűtőházi tapadószalagnak is hívják a szakzsargonban. Ebből fakadóan az ára is a legmagasabb a három tapadószalag típus közül. Ha hidegben csomagolunk vagy tutira akarunk menni a tapadás minőségével és tartósságával kapcsolatban, akkor mindenképp a Solvent tapadószalagot válasszuk. Színe sárgásbarna, de ez maximum annak lehet fontos, aki átlátszó dolgokat szeretne összeragasztani és nem akarja, hogy feltűnő legyen a ragasztószalag. Természetesen a cikkben említett színek a tapadószalag tekercsekre értendőek, feltekert állapotban érvényesülnek és különböztethetőek meg látványosan. A Solvent tapadószalag low noise (csendes) változata szintén kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Ha fontos nekünk a dolgozók jó munkakörülménye és egy helyiségben többen is csomagolnak, akkor mindenképpen válasszuk ezt. 

Epilógus

Összefoglalva a fentieket és válaszolva a kérdésre, hogy van-e jó és olcsó tapadószalag...van is meg nincs is.

Van annak, akinek nincsenek nagy elvárásai (pusztán csak technikai szempontból nézve, semmi személyeskedés!), átlagos körülmények között dolgozik, nincs túl hideg, nincs túl meleg, nem fontos a szín vagy a tartósság, csak legyen elvégezve a feladat.

Nincs annak, akinek vannak elvárásai (hogy kényszerűségből vagy pusztán a személyiségéből fakadóan igényes, az most mindegy). Ha hidegben kell alkalmazni a tapadószalagot, ha fontos, hogy szépen nézzen ki a ragasztás vagy fontos, hogy tartós legyen, akkor muszáj a drágábbat választani, nincs mese!

Hogy ez jó hír vagy rossz, azt mindenki döntse el maga, de csodák sajnos nincsenek, valamilyen formában kompromisszumot kell kötnünk.

Természetesen az egyes tapadószalag fajták között is lehetnek minőségbeli különbségek, gyártótól függően, ezért különösen hangsúlyozzuk a teszt fontosságát. Ha nagyobb tételben akarunk tapadószalagot vásárolni, előtte mindenképp próbáljunk ki több fajtát, akár más-más gyártótól is, hogy megtaláljuk a nekünk ideálist.

Séra István

Tartalomhoz tartozó címkék: Ragasztószalag Tapadószalag